In november 2020 werd een onderzoek gestart onder de naam Baraga dat zich richtte op de productie van en handel in synthetische drugs en deelnemen aan een criminele organisatie. Tijdens het onderzoek werd onder andere gebruik gemaakt van data van cryptocommunicatie, telefoontaps, observaties en opnamen in auto’s en op locaties.
Na een onderzoek van bijna twee jaar deed de politie op 17 en 18 oktober 2022 invallen in Eindhoven, Best en Oeffelt. Een groot aantal woningen van de verdachten werden doorzocht. Op verschillende momenten tijdens het onderzoek werden drugslabs (waarvan een deel in opbouw) aangetroffen in Someren, Neerkant, Lottum, Helmond en Eindhoven en in een aantal Belgische plaatsen: Oud-Turnhout, Merksplas en Peer. Zo leidde onderzoek Baraga uiteindelijk tot de aanhouding van 16 verdachten.
Criminele organisatie
De criminele organisatie waar de verschillende verdachten in meer of mindere mate deel van uit maakten, hield zich volgens de rechtbank in de breedste zin van het woord bezig met allerhande drugsdelicten. Het beramen en plegen van criminele activiteiten was dagelijkse kost, een normale gang van zaken. Het (financiële) belang van de organisatie stond hierbij altijd voorop.
Lozingen drugsafval en schadevergoeding
Bij 2 van de drugslabs zijn op basis van ontsleutelde berichten uit cryptotelefoons eerder niet ontdekte drugslozingen gevonden. Zo werd nder leiding van de hoofdverdachte een graafmachine gehuurd en werden bigbags met grind geregeld. Er werden gaten gegraven waarin op de bodem grind werd gestort met daarop meerdere vaten van 1000 liter. In de vaten werden vervolgens gaten gemaakt en vanuit het lab liep een pijp rechtstreeks naar de vaten in de grond. Zo gingen er daarna duizenden liters met drugsafval rechtstreeks de grond in. De provincie Noord-Brabant en de gemeente Someren hebben naar aanleiding hiervan een vordering ingediend die bij vier van de betrokken verdachten is toegewezen. In totaal gaat het om ruim 270.000 euro aan kosten tot nu toe.
Onbetwiste leider
De rechtbank ziet een 54-jarige verdachte uit Eindhoven als onbetwiste leider. Gedurende een periode van ruim 2,5 jaar gaf hij leiding aan de criminele organisatie. De organisatie had vijf productielocaties in Nederland (Someren, Neerkant en Lottum) en België (twee locaties in Peer) tot zijn beschikking. De 54-jarige verdachte financierde de drugslabs. De directe uitvoerende taken rondom de voorbereiding en de productie van drugs liet hij over aan derden die daarmee de meeste risico’s liepen. De rechtbank legt aan hem een gevangenisstraf op voor de duur van 12 jaar.
Familieleden van leider
Een 28-jarige verdachte uit Eindhoven is de oudste zoon van de 54-jarige leider. Hij was zonder meer de rechterhand van zijn vader. Hij was goed ingevoerd in de wereld van de (synthetische) drugs en een onmisbaar en volwaardig lid van de organisatie. Hij had geen kennis van het productieproces, maar verkocht drugs die zijn vader in de labs in Neerkant en Someren liet produceren. Daarnaast hield hij zich bezig met de inkoop van grondstoffen en het zoeken naar nieuwe productielocaties. Tot slot had hij ook verboden vuurwapens voorhanden.
De broer van de 28-jarige verdachte en middelste zoon van de leider, een 25-jarige verdachte uit Eindhoven, was naar het oordeel van de rechtbank geen volwaardig lid van de criminele organisatie en wordt daarom vrijgesproken.
Een 42-jarige verdachte uit Eindhoven is de broer van de leider. Hij had een kleinere rol in het geheel. Uit niets blijkt dat hij direct betrokken was bij de drugslabs of bij het eindproduct en hij had geen rechtstreeks contact met andere leden. Ook hij wordt daarom vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie.
Oude rot en ervaren kracht
Een 43-jarige verdachte uit Eindhoven kan worden gezien als een ‘oude rot in het vak’. Hij vervulde een belangrijke rol bij de drugsproductie en werd gefinancierd en geïnstrueerd door de leider. Hij produceerde MDMA in een drugslab in Lottum, hielp mee met voorbereidingen in het lab in Peer en in drugslabs in Oud-Turnhout en Merksplas maakte hij grote hoeveelheden metamfetamine. Ook maakte hij deel uit van de criminele organisatie. Hij werkte veelal samen met een 49-jarige verdachte die geen deel uitmaakte van de criminele organisatie maar die wel betrokken was bij de locaties in Oud-Turnhout, Merksplas en Peer. De rechtbank legt aan de 43-jarige verdachte een gevangenisstraf op van 10 jaar en 6 jaar aan de 49-jarige verdachte.
Ook een 40-jarige verdachte uit Eindhoven is een ervaren kracht en was betrokken bij zowel de opbouw van verschillende drugslabs als bij het produceren van de drugs zelf. Hij legde daarbij verantwoording af aan de leider en was ook lid van de criminele organisatie. De 40-jarige verdachte krijgt een celstraf voor de duur van 9 jaar.
Chauffeur
Een 43-jarige verdachte uit Eindhoven kan worden gezien als de chauffeur van de organisatie. Daarnaast werkte hij ook zelf in de drugslabs in Neerkant en in Peer. Zo was hij op meerdere gebieden inzetbaar en maakte gedurende anderhalf jaar deel uit van de criminele organisatie. Hij krijgt een celstraf van 7 jaar.
Overige verdachten buiten de organisatie
Een 51-jarige verdachte uit Eindhoven is de zwager van de 53-jarige leider en opereerde gescheiden van hem. Hij gaf leiding aan het lab in Oud-Turnhout en stuurde vier andere verdachten aan. De rechtbank legt aan de 54-jarige verdachte een celstraf op van 4 jaar.
Een andere 40-jarige verdachte uit Eindhoven luisterde vooral naar de bevelen van de leider en had een uitvoerende en praktische rol bij de drugslabs in Oud-Turnhout, Merksplas en Peer en voorbereidingen van een lab in Oeffelt. Hij draaide actief mee in de drugslabs en onderhield contacten met de leiders. Ook had hij de beschikking over een loods in Helmond als opslaglocatie voor spullen waarmee drugs kan worden geproduceerd. Hij krijgt 9 jaar cel.
Een 31-jarige verdachte uit ’s-Hertogenbosch had een voortrekkersrol rondom de voorbereiding van een drugslab in Oeffelt. Hij maakte daarbij ook gebruik van een loods in Helmond om spullen waarmee drugs kan worden geproduceerd op te slaan. 4 jaar celstraf legt de rechtbank aan hem op.
Een 31-jarige man uit Eindhoven en een 23-jarige man uit Breda werden tal van keren helpend en klussend gezien bij de loods in Oeffelt. De rechtbank legt aan hen een gevangenisstraf van 24 maanden op.
Loodseigenaren
Om de werkzaamheden zoveel mogelijk buiten het zicht van anderen te kunnen verrichten worden locaties in landelijk gebied gezocht. Zoals vaker in dit soort zaken werden ook in deze zaak eigenaren van schuren en loodsen onder druk gezet en bedreigd om hun medewerking te (blijven) verlenen.
De twee verdachte loodseigenaren in dit onderzoek, een 58-jarige man uit Oeffelt en een 53-jarige man uit Venray, krijgen beiden een maximale taakstraf van 240 uur en een forse voorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden. Hierbij hebben hun proceshouding en hun persoonlijke omstandigheden een grote rol gespeeld.
OVERZICHT:
53-jarige verdachte uit Eindhoven: 12 jaar celstraf
51-jarige verdachte uit Eindhoven: 4 jaar celstraf
28-jarige verdachte uit Eindhoven: 8 jaar celstraf
43-jarige verdachte uit Eindhoven: 10 jaar celstraf
49-jarige verdachte uit Eindhoven: 6 jaar celstraf
40-jarige verdachte uit Eindhoven: 9 jaar celstraf
42-jarige verdachte uit Eindhoven: vrijspraak
25-jarige verdachte uit Eindhoven: vrijspraak
43-jarige verdachte uit Eindhoven: 7 jaar celstraf
40-jarige verdachte uit Eindhoven: 9 jaar celstraf
32-jarige verdachte uit ’s-Hertogenbosch: 4 jaar celstraf
53-jarige verdachte uit Venray: taakstraf van 240 uur en 24 maanden celstraf voorwaardelijk
58-jarige verdachte uit Oeffelt: taakstraf van 240 uur en 24 maanden celstraf voorwaardelijk
31-jarige verdachte uit Eindhoven: 24 maanden celstraf
23-jarige verdachte uit Breda: 24 maanden celstraf