Het meisje was 2 jaar toen haar moeder een relatie kreeg met de verdachte. Ze zag hem als haar vader en had tot haar twaalfde jaar een goede band met hem. Daarna is het misbruik begonnen. Ruim twee jaar lang misbruikte de verdachte zijn stiefdochter meerdere malen in hun woning en tijdens een vakantie in Spanje. Hij eiste seksuele handelingen in ruil voor bijvoorbeeld mobiele data of vervoer naar de film. Pas toen het meisje haar oma en haar moeder in vertrouwen nam, en de moeder vervolgens aangifte deed, stopte het misbruik.
De verdachte ontkent. Hij zegt zich niets van het misbruik te kunnen herinneren en begrijpt ook niet hoe er kinderporno op zijn telefoon is gekomen. De rechtbank gelooft dit niet. De belastende verklaringen van het meisje worden namelijk ondersteund door talloze WhatsApp-berichten op de telefoons van de verdachte en het meisje, en door de verklaring van de moeder. Zij zag een filmpje waar de verdachte en het meisje seks hebben tijdens een vakantie in Spanje.
Manipulatief en berekenend
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte manipulatief en berekenend te werk ging. Hij verwijderde seksueel getinte berichten van zijn telefoon en droeg het meisje op hetzelfde te doen. Ook instrueerde hij op welke momenten het meisje de filmpjes naar hem moest sturen, zodat hij niet betrapt zou worden door haar moeder, zijn toenmalige partner. Het meisje vergat dit wel eens te doen, zoals bij het filmpje dat in Spanje was gemaakt.
De verdachte blijft hardnekkig ontkennen, terwijl er overvloedig bewijs is voor het tegendeel. Hij neemt dus geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden, wat nog extra beschadigend is voor het slachtoffer. Dit neemt de rechtbank hem kwalijk. Mede gelet op die houding legt de rechtbank een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op. Dit betekent dat deskundigen tegen het einde van zijn celstraf moeten beoordelen hoe groot de kans op herhaling nog is en welke behandeling of toezicht moet volgen om de maatschappij zo goed mogelijk te beschermen. De rechtbank kan dat vervolgens alsnog opleggen.
Verder krijgt de verdachte een contactverbod en mag hij 3 jaar niet bij de woning en het winkelcentrum waar het meisje vaak komt in de buurt komen. Ook moet hij haar een schadevergoeding betalen van 30.275 euro.