TILBURRG/UTRECHT - De militaire kamer veroordeelt zes mannen voor het opzettelijk overtreden van het dienstvoorschrift . De straffen variëren van geldboetes tot taakstraffen. De militaire kamer spreekt twee militairen vrij van dezelfde verdenkingen. De militairen stonden allemaal terecht voor dezelfde verdenkingen. Hun zaken zijn in de afgelopen weken behandeld tijdens een zogenoemde themazitting 'ongewilde schoten'.
Een 25-jarige Tilburger en een 23-jarige militair uit IJsselstein waren op 15 juni 2024 in Bagdad in Irak. De 25-jarige militair vroeg aan de 23-jarige man of hij zijn wapen vast mocht houden, omdat de 23-jarige man een nieuwe griptape had aangebracht. De 25-jarige man wilde voelen of de griptape fijn was. De 23-jarige man vond dat goed en droeg zijn wapen over aan de 25-jarige man zonder de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen te treffen. Hij ontlaadde het wapen niet en bood het wapen niet aan met de slede in de achterste stand. Volgens de 25-jarige man was hij in de veronderstelling dat het wapen ongeladen was. Hij haalde de slede naar achteren en drukte af. Hierdoor loste de 25-jarige man een ongewild schot.
Volgens de militaire kamer is niet bewezen dat sprake is van levensgevaar. De 25-jarige man drukte het wapen bewust op de muur af en daar stonden geen mensen voor of achter. Door het schot liep de 23-jarige man tinnitus op. De andere aanwezigen in die ruimte hadden ook gehoorschade kunnen oplopen en de kogel had kunnen afketsen naar de overige aanwezige personen of de goederen die zich in de ruimte bevonden. Verder is de muur beschadigd door het schot. De militaire kamer oordeelt dat gemeen gevaar voor personen en goederen is ontstaan, dan wel te duchten was. Ze veroordeelt de 25-jarige man tot 40 uur taakstraf. De 23-jarige man krijgt een geldboete van 750 euro.
Vrijspraak man uit Helmond
Een 32-jarige man uit Helmond was op 22 augustus 2023 op het oefenterrein van Havelte West voor een contact drills oefening. Voorafgaand aan de oefening vulde de man in het donker en onder tijdsdruk zijn magazijn zelf met behulp van een snellader. De man verklaarde dat tijdens de oefening de voorraad munitie werd herverdeeld en dat hij magazijnen uitwisselde met anderen. Toen de man - op enig moment tijdens de oefening - een schot loste, bleek dat de man een scherpe patroon had afgevuurd in plaats van een blank (oefenpatroon). Niet kan worden vastgesteld dat het scherpe patroon zat in een magazijn dat de man zelf heeft gevuld. Volgens de militaire kamer is het dienstvoorschrift wel overtreden doordat de man de geruilde magazijnen met munitie niet heeft gecontroleerd, maar is er sprake van een enkele fout van verdachte zelf en geen sprake van ernstig nalatig handelen. Daarom is het niet aan zijn schuld te wijten dat het dienstvoorschrift werd overtreden.
Geldboete man uit Wijchen
Een man van 25 jaar oud uit Wijchen was op 3 oktober 2023 in Huis ter Heide voor een oefening. Toen de man op de locatie aankwam, stond er munitie klaar in twee kisten. In een van de kisten zat munitie in doosjes met clipjes en in de andere kist lagen losse blanks door elkaar. De man vulde zijn eigen magazijn een voor een met patronen die uit de kist met losse blanks kwamen. Hij zag niet dat hij zijn magazijn vulde met een scherp patroon. Tijdens het vullen van het magazijn keek de man naar zijn collega's, terwijl hij met ze aan het praten was. De man schoot tijdens de oefening met blanks op het schietdoel en het bleek dat hij een scherp patroon afvuurde. Verbalisanten namen in de ruimte geen kogelinslag waar en namen waar dat de mondingsstop en de mondingsvlamdemper waren beschadigd.
De man nam volgens de militaire kamer niet de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen en volgde niet de veiligheidsregels. Hij controleerde de munitie niet voldoende op uiterlijke kenmerken, type en beschadigingen, waardoor hij een scherpe patroon en blanks gelijktijdig in zijn bezit had. De man had daarmee voorwaardelijk opzet op het overtreden van het dienstvoorschrift. Volgens de militaire kamer was er geen sprake van levensgevaar, omdat in de loop van het wapen een mondingsstop zat. Wel waren er meerdere personen in de ruimte, stond er iemand in het schootsveld van het wapen van de man en had de kogel en/of de mondingsstop kunnen afketsten naar de man zelf, de overige aanwezige personen of de goederen in de ruimte. De militaire kamer komt tot de conclusie dat er gemeen gevaar voor personen en goederen is ontstaan, dan wel te duchten was. De militaire kamer veroordeelt de man tot een geldboete van 750 euro.
Geldboete en vrijspraak
Een 31-jarige man uit Vroomshoop en een 27-jarige man uit Groningen waren op 25 oktober 2022 voor een oefening in Lauwersoog in de Marnewaard. De 31-jarige man vulde voorafgaand aan de oefening zijn eigen magazijn en hij schoot niet tijdens de oefening. Tijdens het ontladen van zijn wapen bleek er een scherpe patroon in de kamer van zijn magazijn te zitten. De 31-jarige man hield zich niet aan de algemene veiligheidsregels en hij nam niet de veiligheidsmaatregelen op de juiste manier. De militaire kamer oordeelt dat de 31-jarige man voorwaardelijk opzet had op het overtreden van het dienstvoorschrift. Volgens de militaire kamer was er geen sprake van levensgevaar, omdat op de loop van het wapen een mondingsstop zat. Als een scherp patroon wordt afgevuurd met een wapen waarop een mondingsstop is geplaatst, zou deze mondingsstop afbreken, de loop beschadigen en zou het risico ontstaan dat personen dan wel gebouwen geraakt worden door rondvliegende delen. De militaire kamer komt tot de conclusie dat er sprake was van gemeen gevaar voor personen en goederen te duchten was. De militaire kamer veroordeelt de 31-jarige man tot een geldboete van 500 euro.
De 27-jarige man wordt vrijgesproken door de militaire kamer. Hij vulde voorafgaand aan de oefening ook zijn eigen magazijn, maar hij verklaarde dat er magazijnen zijn uitgewisseld tussen hem en zijn collega's tijdens de oefening. De militaire kamer vindt het niet onaannemelijk dat het is gegaan zoals de 27-jarige man verklaarde. Daarom kan ze niet vaststellen dat de 27-jarige man het magazijn heeft gevuld waarin een scherp patroon is gevonden. Daarom oordeelt de militaire kamer dat de 27-jarige man geen opzet heeft gehad op het overtreden van het dienstvoorschrift. De 27-jarige man controleerde de magazijnen niet die hij ontving van zijn collega's bij de herverdeling van de munitie. Deze 'enkele' fout is echter volgens de militaire kamer – tegen de achtergrond van de specifieke feiten en omstandigheden van het onderhavige geval – onvoldoende om te kunnen spreken van opzettelijk dan wel in ernstige mate nalatig handelen.
Taakstraf man Nieuwerkerk aan den IJssel
Een 28-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel was op 19 juni 2024 in Hoogerheide als instructeur persoonsbeveiliging. De man deed met de helft van de groep casuïstiek en de andere helft van de groep was op de schietbaan. Op enig moment deed de man een magazijn in zijn wapen. Iets later keerde hij terug naar het leslokaal. De man wilde zijn wapen overdragen aan een acteur om een casus te oefenen en hij wilde de veiligheidsmaatregelen treffen. De man realiseerde zich niet dat het wapen half geladen was. Hij haalde de slede van het pistool naar achteren, liet de slede daarna naar voren gaan en haalde de trekker van het pistool over, waardoor een schot werd gelost. De verbalisanten ter plaatse zagen op de vloer een beschadiging, die volgens hen vermoedelijk was ontstaan door de impact van een inschot van een projectiel. Ook zagen zij in het plafond een beschadiging die volgens de verbalisanten vermoedelijk was ontstaan door een terugkaatsing van een projectiel. Verder zagen zij een kogelpunt, die aan de voorzijde ingedeukt was. Op het moment van het lossen van het schot bevonden twee acteurs zich in hetzelfde instructielokaal als de man. In het instructielokaal waren verder tafels, stoelen en een televisiescherm aanwezig. De man controleerde bij het nemen van de veiligheidsmaatregelen niet voldoende of er een patroonmagazijn geplaatst was, of zich in dat patroonmagazijn munitie bevond en of de kamer van het wapen leeg was. Hierdoor overtrad hij het dienstvoorschrift met voorwaardelijk opzet. Door zijn handelen ontstond gemeen gevaar voor personen en goederen. De militaire kamer veroordeelt de man tot een taakstraf van 30 uur.
Taakstraf man uit Veghel
Een 36-jarige man uit Veghel was op 27 juli 2024 in Bagdad in Irak. De man wilde onderhoud plegen aan zijn wapen. De militaire kamer oordeelt dat de man voorwaardelijk opzet had op het overtreden van het dienstvoorschrift. Hij wilde de veiligheidsmaatregelen nemen, maar hij controleerde onvoldoende zorgvuldig of er een magazijn in het wapen zat. Verder verwijderde hij niet het geplaatste patroonmagazijn en controleerde de kamer van het wapen niet goed. Hij wist dat het wapen half geladen was, laadde het wapen door en haalde de trekker over, waardoor een ongewild schot werd gelost. Het kan niet anders dan dat de man de bovenzijde van het magazijn en de scherpe patroon aan de bovenzijde van het magazijn dat in het wapen zat, zou hebben gezien als hij de kamer wel goed zou hebben gecontroleerd. Andere personen waren dicht in de buurt van de man en de kogel had naar hen of naar andere goederen kunnen afketsen. De militaire kamer concludeert dat er sprake was van het ontstaan van gemeen gevaar voor personen en goederen, dan wel te duchten was. De man wordt door de militaire kamer veroordeeld tot een taakstraf van 30 uur.