De verdachte reisde in september 2023 naar Ethiopië om van daaruit met enkele gelijkgestemden waarmee hij online had afgesproken, te proberen naar Somalië te komen en zich daar bij IS aan te sluiten. Nadat deze poging door tussenkomst van de Ethiopische autoriteiten strandde, kocht de verdachte opnieuw een ticket naar Ethiopië en regelde een rit naar het vliegveld in Brussel. Een dag voor die vlucht werd hij door de politie aangehouden.
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zich probeerde aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Zelfs een meerdaags verblijf in een Ethiopische cel weerhield de verdachte er niet van om door te gaan.
Afzetten tegen democratieën
IS is een jihadi-salafistische terroristische organisatie die oproept om bestaande regimes op gewelddadige wijze omver te werpen en tot gewapende strijd tegen ongelovigen en afvalligen. De organisatie laat zelfmoordaanslagen met bommen door zogenaamde martelaars plegen onder meer gericht tegen schoolkinderen, marktbezoekers en sjiitische moskeegangers.
Volwassenen en kinderen worden door IS standrechtelijk al dan niet in het openbaar geëxecuteerd, door steniging, kruising en onthoofding. Het gaat hierbij om terroristische misdrijven van de ernstigste soort, die erop gericht zijn de staatsstructuren te vernietigen en de bevolking in die landen, maar ook die in andere landen, zeer ernstige vrees aan te jagen. De verdachte zette zich, zo blijkt uit de inhoud van zijn telefoon, rigoureus af tegen democratieën en vroeg zich van de meest simpele acties af of het in strijd zou zijn met wat volgens hem het ware geloof is (zoals het reizen met de trein en het winkelen in een winkel waar ook boeddhistische spullen verkocht worden).
Zorgwekkend
De verdachte gaf tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak voor het eerst zijn visie op de verdenking en de gebeurtenissen. Hij verklaarde kort gezegd dat hij in een grot in Somalië wilde gaan wonen en zich helemaal niet bij IS wilde aansluiten. De rechtbank doet deze verklaring af als ongeloofwaardig. Ook zijn verklaring dat hij zich op de dag van zijn aanhouding bedacht had en niet meer wilde gaan, gelooft de rechtbank niet.
De rechtbank vindt het zorgwekkend dat de verdachte nog altijd geen afstand lijkt te hebben genomen van zijn voornemen zich aan te sluiten bij de gewelddadige Jihadstrijd. Zo blijkt dat hij tijdens zijn detentie heeft geprobeerd om medegedetineerden te overtuigen van zijn strikte visie op het geloof en daarbij heeft gezegd dat zij andersgelovigen moeten haten.
Langdurig toezicht
Het reizen naar landen waar IS actief is met als doel zich daarbij aan te sluiten moet op krachtige wijze worden tegengegaan. Daarom legt de rechtbank een celstraf op van vier jaar. Daarnaast krijgt de verdachte een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel. Zo kan hij na afloop van zijn detentie zo nodig langdurig onder toezicht worden gesteld.