Het bedrijfspand is onderzocht als gevolg van een grootschalige aanpak tegen drugsgerelateerde overlast in de Helmondse Binnenstad. Hierin trekken de gemeente, de politie, de Belastingdienst, het OM en andere diensten samen op om de stad veiliger te maken. Samen werken zij aan een leefbare stad.
Aanleiding besluit
De politie heeft op 9 juli 2020 een onderzoek ingesteld bij de woning. Zij trof bij het doorzoeken van het bedrijfspand 120 gram hennep en 1 gram hasj aan en andere zaken die wijzen op handel in drugs. Hennep en hasj zijn softdrugs en vallen onder de verbodsbepalingen van artikel 3 van de Opiumwet.
De politie heeft haar bevindingen gerapporteerd aan de burgemeester van Helmond. Op basis van de feiten en omstandigheden heeft de burgemeester besloten tot de tijdelijke sluiting.
De sluiting maakt een einde aan de verboden situatie ter bescherming van de openbare orde en het woon- en leefklimaat. De ondernemers hebben een zienswijze ingediend. Uit deze zienswijze zijn geen bijzondere omstandigheden gebleken. Het besluit van de burgemeester is genomen op grond van het de ‘Beleidsregel handhavingsprotocol Opiumwet 13b Helmond 2016’.
Wat houdt de beleidsregel in
Op grond van artikel 13b Opiumwet (Damoclesbeleid) is de burgemeester bevoegd bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen (dan wel in of op bij woningen of lokalen en daarbij behorende erven) verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn. Deze maatregel betekent dat de burgemeester een woning of lokaal en daarbij behorende erven mag sluiten en (indien aanwezig) een exploitatievergunning mag intrekken.
De beleidsregel is tot stand gekomen met inachtneming van de uitgangspunten van het landelijke drugsbeleid en in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie. Samen zetten zij zich in voor een harde aanpak van handel in verdovende middelen.