Stelt u zich voor…
Zondagavond, tijd om uw mail te bekijken. Drie reclamemailtjes, maar ook een mail van de bank. Die laatste is natuurlijk belangrijk, dus u klikt hem direct open. In de mail staat dat u een betalingsachterstand hebt en snel moet betalen om een boete te voorkomen. Dat kan door in te loggen via de link in de mail. Wat vreemd, u betaalt toch altijd alles netjes? Toch maar even klikken en inloggen om te kijken. En voor u het weet is uw geld weg… opgelicht!
Internetcriminelen proberen op allerlei manieren aan geld of gegevens te komen.
Bijvoorbeeld via valse e-mails zoals in bovenstaand verhaal. De link in de mail kan bijvoorbeeld naar een valse website leiden. Na het invullen van uw gegevens krijgt de internetcrimineel toegang tot uw computer of persoonlijke gegevens. Daarmee kan de internetcrimineel vervolgens veel geld stelen. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing en is één vorm van internetcriminaliteit. De politie ziet sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) flink toegenomen. Daarbij doet een crimineel zich voor als een bekende en vraagt om geld over te maken.
Met deze campagne willen we ouderen informeren en waarschuwen.
Iedereen kan slachtoffer worden: dus ook iedere oudere. Daarom delen we de campagne ‘senioren en veiligheid’. We geven tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt en wat u kunt doen als dat toch gebeurt. Bijvoorbeeld: wanneer een bekende ineens vraagt om geld over te maken, check altijd eerst of de persoon echt is wie die zegt. En controleer de situatie eerst voor u op een link van bijvoorbeeld de bank klikt. Vooral als het gaat om geld en belangrijke gegevens!
Kijk voor tips, webinars en meer informatie op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl
Daar is van alles te vinden over de verschillende vormen van criminaliteit.