Het slotevenement, georganiseerd door welzijnsorganisatie LEVgroep, werd geopend met een videoboodschap van Europarlementariër Mohammed Chahim. Hij prees de inzet van de jongeren en onderstreepte het belang van het MDT-programma voor de persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling van jongeren.
Certificaatuitreiking en presentaties
Bijna 200 jongeren ontvingen hun certificaat, waarmee hun inzet en prestaties tijdens het WAIC project werden erkend. Deelnemers presenteerden hun projecten en deelden hun ervaringen en inzichten.
Persoonlijke ervaringen van de jongeren
Patrick, deelnemer aan WAIC LEVgroep Laarbeek Actief, zei: "Ik heb geleerd hoe ik een activiteit kan organiseren en uitvoeren. De challenge was bedoeld om kinderen cultureel betrokken te krijgen. We hebben met kinderen tussen 12 en 16 jaar over verschillende culturen gepraat en samen gedanst."
Amber, die meedeed aan de Kidsbattle, vertelde: "Ik heb geleerd contact te leggen, meer samen te werken en een band te creëren. Nu is het makkelijker om contact te maken. Voorheen vond ik dat moeilijk. Ik ben trots dat de kinderen een leuke tijd hebben gehad."
Kilten van de Wereldgozers-challenge zei: "Mijn rol was het begeleiden van mijn buddy. Mijn buddy sprak niet goed Nederlands. Ik ben trots dat ik hem verder heb kunnen helpen. Ik vond het belangrijk om goed samen te werken en andere mensen te helpen."
Isa, een van de deelnemers van de challenge Muziekmaatjes, reflecteerde: "Ik heb geleerd om uit mijn comfortzone te stappen en met ouderen in gesprek te gaan. Ik ben trots op mijn doorzettingsvermogen."
Achtergrond van WAIC en MDT
WAIC maakt deel uit van het Maatschappelijke Diensttijd (MDT) programma van het ministerie van OCW. MDT biedt jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en iets te doen voor de samenleving. LEVgroep voert het MDT-programma onder de naam We are in Charge (WAIC) uit. LEVgroep werkt als welzijnsorganisatie nauw samen met inwoners, vrijwilligers, scholen en andere partners om een veerkrachtige samenleving te bevorderen.
Tijdens WAIC hebben jongeren gewerkt aan maatschappelijke thema's zoals inburgering, eenzaamheid, sport en kansengelijkheid. Zo kregen 25 jonge vluchtelingen de kans om leeftijdgenoten te ontmoeten en de Nederlandse taal te oefenen, en organiseerden vijftien studenten van het Summa College wekelijks activiteiten voor bewoners van Woonzorglocatie De Ameide. Andere betrokken organisaties waren onder andere Soap Box, Club Goud, Wooninc., Vitalis, Bibliotheek Eindhoven, Buurtaanjagers Tivoli en Burghplan, Maatje 040, Meneer Rick, en Vluchtelingenwerk.
Blik op de toekomst
"We zijn ontzettend trots op alle deelnemers en wat ze hebben bereikt," aldus Rozan van Doormalen, projectleider van WAIC bij LEVgroep. "Dit slotevent is een bewijs van hun harde werk en toewijding. We kijken ernaar uit om te zien hoe zij deze ervaringen meenemen in hun verdere leven."
Oproep voor #DoormetMDT
Europarlementariër Mohammed Chahim benadrukte in zijn videoboodschap dat er politieke beslissingen zijn genomen om niet door te gaan met het MDT-programma. Dit zou een groot verlies zijn voor de persoonlijke en maatschappelijke ontwikkelingen van jongeren. We roepen daarom iedereen op om actief te blijven en hun ervaringen te delen op sociale media met de hashtag #doormetmdt. Laten we samen zien hoe belangrijk MDT is voor onze samenleving.
Daarnaast vragen we iedereen om de online petitie te tekenen om MDT te behouden. Jouw steun kan een verschil maken!
Bezoek deze website om te tekenen en deel de petitie op jouw social media kanalen.
Voor actuele informatie volg We are in Charge op
.