HELMOND - Hoewel één op de vijf volwassenen een depressie doormaakt, kent de supportgroep van de depressievereniging uit Helmond nog maar weinig aanmeldingen in haar zelfhulpprogramma. De schaamte of onbekendheid lijkt hier groter dan in andere regio’s. Hoogste tijd om iets te vertellen over deze vorm van zelfhulp.


Eens per de maand komt een supportgroep bij elkaar . En wie denkt dat het er dan heel sombertjes aan toe gaat heeft het mis. De supportgroep kun je zien als een vorm van zelfhulp. De groep bestaat uit maximaal 8 mensen die een depressie hebben, of hebben gehad. Ze komen bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en te bespreken hoe zij met hun depressie omgaan. Alles in deze groep is bespreekbaar: gevoelsleven, sociale contacten, werk, hobby’s, openheid over depressie etc. Niks is taboe. Iedere groep heeft twee gespreksbegeleiders die zelf ook bekend zijn met depressie.

Onderzoek naar het effect van lotgenotencontact heeft aangetoond dat praten helpt. Gesprekbegeleidster Wendy Bertrams (46): “echt begrip vind je bij mensen die weten wat je meemaakt. Hoe mooi is het om laagdrempelig met elkaar in gesprek te gaan, en ellende om te buigen naar iets positiefs?” Door het vertrouwde gevoel komen er tips voor het dagelijkse leven naar voren die je bij de reguliere hulpverlening niet hoort. De groepen zijn bewust gemengd. Jongeren leren vaak van de levenswijsheden van ouderen, en andersom zijn deze weer gebaat bij een frisse blik van de jeugd.

“Herkenning in elkaars verhaal schept heel gemakkelijk een band, en het is fijn om met elkaar te kletsen, we hebben vaak aan een half woord genoeg, en we hebben ook echt plezier met elkaar”, aldus Laura, deelneemster uit de supportgroep. Met enige ironie zei ik laatst nog in de groep; “Het gaat lekker bij ons thuis; de peuterpubertijd van onze jongste in combinatie met mijn moodswings, pffffff…..”

In Brabant zijn er op dit moment 8 groepen. Voor wie het fijner vindt om digitaal te nemen zijn er onlinegroepen. Ook heeft de depressievereniging het besloten forum ‘Depressie Connect’ en kan de Depressielijn gebeld worden. De gespreksbegeleiders zijn getrainde ervaringsdeskundigen; Bertrams “We zijn nadrukkelijk geen behandelaars, we genezen niet maar we zijn wel een welkome oplossing om met klachten te leren dealen én om wachttijden te overbruggen.

De groep uit Helmond heeft momenteel ruimte voor nieuwe deelnemers.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de site van de depressievereniging (www.depressievereniging.nl)