NOORD-BRABANT - De provincie Noord-Brabant wil koers houden op het halen van doelen op het gebied van natuur, water en klimaat, een duurzaam perspectief voor agrarische ondernemers en een vitaal landelijk gebied.
Het Rijk heeft eerder in 2024 besloten te stoppen met het Nationaal Programma Landelijk Gebied en het transitiefonds Landelijk Gebied en Natuur in te trekken. De wettelijke doelen op het gebied van natuur, water en klimaat en de opgaven in de gebieden blijven staan. Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten om concrete stappen zetten naar de uitvoering ervan in de gebieden uit de Groenblauw Gebiedsgerichte Aanpak (GGA). In die gebieden komen stikstof-, natuur-, water- en klimaatdoelen samen. Dat betekent ook dat Brabant nu niet verder gaat met de ontwikkeling van het ontwerp Brabants Programma Landelijk Gebied (BPLG).
Brabant openhouden
Ook heeft de provincie de ambitie om Brabant open te houden en vergunningverlening voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen weer mogelijk te maken. In combinatie met een integrale aanpak van de stikstof-, water-, natuur- en klimaatopgaven kan dit meerwaarde hebben en ruimte bieden voor wonen, natuurherstel, een gezonde leefomgeving, mobiliteit en de energietransitie. Stilstand is geen optie.
Keuzes maken en prioriteren
Duidelijk is wel dat er keuzes gemaakt moeten worden in tempo en prioriteit van de uitvoering. Eerder dit jaar ontving Brabant een bijdrage voor het no-regretmaatregelenpakket (pdf, 89 kB) dat vooruitlopend op het BPLG werd ingediend. Brabant wil deze middelen samen met de partners zo efficiënt mogelijk inzetten.
Aanpak landelijk gebied
Met de aanpak landelijk gebied zet de provincie Noord-Brabant een volgende stap in de koers voor het Brabantse landelijk gebied. De provincie gaat daarover de komende maanden in gesprek met haar partners.