AARLE-RIXTEL - Thuisbakkers uit de regio Aarle-Rixtel kunnen zich nog tot en met dit weekend opgeven voor de landelijke KANZI® Appeltaartenwedstrijd 2025. Op vrijdag 29 november kunnen zij hun lekkerste appeltaart presenteren aan een deskundige jury die onder andere bestaat uit Rutger van den Broek, bekend als eerste winnaar van Heel Holland Bakt. De Appeltaartenwedstrijd is een initiatief van appelmerk KANZI®, dat dit jaar 20 jaar bestaat en de gelegenheid wil aangrijpen om de appel in het zonnetje te zetten.

Naast Aarle-Rixtel kunnen thuisbakkers in de regio’s Dronten en Echteld (Gelderland) hun appeltaart laten beoordelen door de jury. Uit alle drie de regio’s worden de vijf beste appeltaarten geselecteerd, waarna deze 15 finalisten in februari 2025 tegen elkaar strijden. De taarten worden dan wederom beoordeeld door Rutger van den Broek en andere bakexperts. De winnaar van de KANZI® Appeltaartenwedstrijd krijgt een privéworkshop van jurylid Rutger van den Broek, ook online bekend als Rutgerbakt. Daarnaast wordt het recept van de winnende taart op de KANZI®-website geplaatst. Plek twee en drie krijgen een tegoedbon voor bakspullen.

Meest gegeten vrucht in Nederland

“De appel is de meest gegeten vrucht in Nederland,” vertelt Helen Schoots, Brand Manager bij fruittelers coöperatie FruitMasters, waar KANZI® onderdeel van is. “En die hoef je echt niet van ver te halen, we hebben in ons land geweldige appeltelers die mooie rassen verbouwen. Deze appels smaken heerlijk, gewoon uit het vuistje of natuurlijk in een lekkere traditionele Hollandse appeltaart.” Thuisbakkers kunnen volgens KANZI® overigens experimenteren: het gaat om de lekkerste appeltaart, waarbij ook een frisse blik of verfrissende draai aan het klassieke recept welkom is.

Nederlandse appelteelt

Amateurbakkers kunnen zich via een speciale website opgeven. Op vrijdag 29 november kunnen zij zich melden bij appelteler Broos Biemans in Aarle-Rixtel waar zij hun taart presenteren aan de jury. Tijdens deze voorrondes geeft Rutger zijn tips en tricks voor de lekkerste baksels, en horen de deelnemers van de teler meer over de Nederlandse appelteelt. Schoots: “Je kunt KANZI® appels gebruiken om mee te bakken. Het is een kruising tussen Gala en Braeburn, waardoor ze heerlijk sappig én knapperig zijn. Met een friszoete smaak geven ze een appeltaart een heerlijke boost. We hopen dat we met deze wedstrijd de appeltaart weer even op een voetstuk zetten en mensen inspireren om de lekkere KANZI® appel ook eens te gebruiken om mee te bakken!”