NOORD-BRABANT - In 2022 werden in Noord-Brabant veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden 5.795 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van 40,5% ten opzichte van 2021. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente Politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.
"Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld", aldus autoverzekering expert Menno Dijcks van Independer.
In 2022 werden in Noord-Brabant veel meer bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed dan het jaar ervoor. De stijging was veel sterker dan de gemiddelde landelijke toename van 34,1%. In de cijfers die tot 2010 teruggaan was het aantal boetes voor rijden onder invloed in Noord-Brabant niet eerder zo hoog. Wel zijn er grote verschillen per gemeente.
Grootste stijging in Den Bosch
Vooral in Den Bosch werden in 2022 flink meer weggebruikers op de bon geslingerd. In de gemeente werden vorig jaar 425 bestuurders betrapt: 240 meer dan in 2021. De top 5 Brabantse gemeenten met de grootste stijging van het aantal proces-verbalen voor rijden onder invloed is als volgt:
Den Bosch: toename van 240 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed Eindhoven: toename van 220 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed Maashorst: toename van 195 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed Breda: toename van 165 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed Tilburg: toename van 155 bekeuringen in 2022 voor rijden onder invloed
In 9 Brabantse gemeenten waren vorig jaar juist minder verkeersdeelnemers werden betrapt op rijden onder invloed. De grootste daling was er in Bergen op Zoom en Valkenswaard (beide -20).
Hier worden per 1.000 inwoners de meeste boetes uitgedeeld
In Noord-Brabant werden vorig jaar per 1.000 inwoners gemiddeld 2,6 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Provinciale koploper is Maashorst. In deze gemeente werden per 1.000 inwoners zelfs 7,4 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed.
Ook in Eindhoven (3,8), Eersel en Oosterhout (beide 3,6) worden naar verhouding veel weggebruikers betrapt voor rijden onder invloed van drank, drugs of bepaalde medicijnen. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2023/
Autoverzekering expert Menno Dijcks legt uit dat een nieuwe autoverzekering lastig kan zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had. "De verzekeraar heeft in zo'n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Mogelijk kun je dan alleen nog terecht bij de Vereende, waar de premie een stuk hoger is."